PÓTOLHATATLAN ÉRTÉK VAGY A GYEREKEID SZÁMÁRA!
EZT SOHA NE FELEDD!

2015. május 19., kedd

Cumiszakirodalom kommentár nélkül 5. / Dr. Leman

Dr. Kevin Leman

PÉNTEKRE ÚJ GYEREK

Bombabiztos akcióterv A-tól Z-ig



Ujjszopás /Alvókendő

"Hány olyan középiskolást látott életében, aki nyilvánosan szopta az ujját? És hány olyat, aki magával hurcolta a babaplédjét az osztálykirándulásra?
Rengeteg szülő hajlamos túldramatizálni, ha a gyermeke egy bizonyos kor fölött még szopja az ujját.
Hallanak mindenféle rémtörténeteket, hogy milyen rosszat tesz ez a gyerek fogainak, és hogy emiatt fogszabályzót kell majd hordania. Azon tépelődnek, hogy 4 évesen vajon miért szopogatja még mindig a gyerek az alvókendője csücskét, miközben szundikál.
De mi baja lesz attól, ha egy kendőn nyammog? És mi baja lesz a textilpelusnak egy kis nyáltól? Talán gusztustalan lesz attól, hogy egy kicsit megcsócsálják? Olyan gyerek még nem született a földön, aki zavarva jött volna egy kis szutyoktól. Ezt személyes tapasztalatból tudom. Mikor ma reggel elővettem a mobilomat, egy merő ragacs volt az egész. Adeline unokám a tegnapi ebédnél összetapicskolta a ragacsos kis kezével. Eszébe se jutott, hogy gusztustalan lenne, amit csinál.
Arra próbálok kilyukadni, kedves szülők, hogy ha minden ilyen apróságból, amit a gyerek előbb-utóbb úgyis ki fog nőni, nagy hajcihőt csinálnak, azzal csak a saját életüket nehezítik meg.
 Mindenki másképp vélekedik a kicsiknek arról a szokásáról, amikor is az ujjukat, az alvókendőjüket vagy a füles mackójukat cuclizzák, ami mellesleg amolyan lelki kapaszkodó szerepet tölt be az életükben. De fog ez egy fikarcnyit is számítani akár Önnek, akár a gyereknek pár év távlatából? Vélhetően nem.
Nem érdemes hát elefántot csinálni a bolhából. Ha a gyerek az óvodába kerülve még cumizza az ujját, bízza a dolgot a csoporttársaira. Abban a minutumban, hogy valamelyik ovistársa kisbabának nevezi emiatt, magától is felhagy ezzel a szokással (legalábbis a többiek előtt)."

A fenti idézet a könyv 263-ik oldalán található.

Ha tetszett a cikk iratkozz fel a hírlevélre FENT, illetve like-old a MAMASuli facebook oldalát!
Hamarosan további cumiszakirodalommal jelentkezem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése