PÓTOLHATATLAN ÉRTÉK VAGY A GYEREKEID SZÁMÁRA!
EZT SOHA NE FELEDD!

Kéred az e-magazint? Ide írd az e-mail címed:

2015. szeptember 20., vasárnap

Cumiszakirodalom kommentár nélkül 6. / Jo Frost

Jo Frost

A KISGYEREKKOR
nagy kérdései

Szíved csücske
Mindig előre
"Nagy gond, ha nem engeded továbblépni a gyerekedet a fejlődésben. Különösen az utóbbi években tapasztalom, hogy a szülők nem tanítják meg a gyerekeknek az alapkészségeket a megfelelő időben. Akadályozzák a gyerekek fejlődését, mert tovább etetik őket, tovább kapnak cumisüveget, és tovább tologatják őket babakocsiban, mint régen. A szülők szó szerint megnyújtják a csecsemőkort azzal, hogy mindent megcsinálnak a gyerekeik helyett. Még ötéves gyerekeket is láttam csőrös pohárból inni.
És nehogy valaki azzal jöjjön nekem, hogy egy két- vagy hároméves gyereknek cumira van szüksége! A cumi arra való, hogy segítsen a csecsemőnek elaludni, nem arra, hogy befogjuk vele a gyerek száját. Gátolja a beszédfejlődést, és a fogaknak sem tesz jót. Ha a gyereked még mindig cumizik, azonnal vesd be a "cumitündér" módszert (lásd lent). Nagyon hatékony. Az egyik kislány, akinek a szülei ezt a módszert követték, néhány héttel később talált egy cumit a szék alatt. Ahelyett, hogy azonnal a szájába dugta volna, szaladt az anyukájához, hogy van még egy cumi, amit el kell küldeni a cumitündérnek. 
Senkinek nem jó, ha a gyerek nem sajátítja el időben az alapkészségeket. A gyerek nem fejlődik úgy, ahogy kellene, a szülők pedig kapnak egy olyan gyereket, aki képtelen leválni róluk! Ráadásul az apróság frusztrált és türelmetlen lesz, mert ő szeretne tanulni. És végül: ezzel a hozzáállással lustaságra tanítod a csemetédet, mert az tanulja meg, hogy jobb, ha inkább nem is foglalkozik semmivel. 
 


A cumitündér módszer

"1.   Beszéljétek meg, hogy holnap jön a cumitündér, és elviszi a cumit, s magyarázd el azt is, hogy miért. A szülők a legváltozatosabb okokat szokták kitalálni, ilyesmiket, hogy "már nagylány vagy", "odaadja a kisbabáknak" stb. Legyen a magyarázat rövid és kedves (más szóval ne kezdj el arról papolni, hogy előre fognak állni a fogai, és kész vagyont kell majd a fogszabályzásra költeni, mert azt a gyerekek nem értik).
2.   Szedjétek össze együtt az összes cumit, és tegyétek bele őket egy ajándékzsacskóba.
3.   Akasszátok a zacskót a kilincsre, vagy tegyétek jól látható helyre a nappaliban.
4.   Írjatok levélkét, amelyben megkéritek a tündért, hogy vigye el a cumikat.
5.   Amikor a gyerek alszik, fogd a zacskót, és dobj ki minden cumit az utcai kukába (semmiképpen se hagyj meg egyet sem).
6.   Tegyél egy apró ajándékot a zacskóba.
7.   Ha lehet, szórj szét néhány színes madártollat vagy egy kis csillámport a zacskó körül, hogy elhiggye, tényleg ott járt a cumitündér."

Forrás: Jo Frost. A kisgyerekkor nagy kérdései 71-72. o.

Ha tetszett a cikk és kíváncsi vagy én milyen módszerrel szoktattam le a gyerekeimet a cumiról, iratkozz fel a blogértesítőre FENT, illetve like-old a MAMASuli facebook oldalát!
Hamarosan jelentkezem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése